Gewoonlijk heeft een jaar 52 werkweken, maar eens in de 5 is er sprake van een 53e week. De 53e week heeft alleen invloed wanneer het salaris per 4 weken of wekelijks betaald wordt. Wordt het salaris per maand betaald, dan heeft de 53e week geen consequenties. Er blijven immers 12 maanden in het jaar.
In de meeste CAO’s dient deze extra week te worden uitbetaald. In enkele CAO’s is de extra week reeds in het (uur)loon verdisconteerd. Indien je niet zeker weet of je deze week dient te verlonen, kun je de CAO raadplegen.
In Polaris wordt de 53e week verwerkt in een aparte periode. Een 53e voor weekverloning en een 14e voor 4-weken. Deze periode wordt standaard al aangemaakt en kun je zien onder Organisatie – Administratie - Perioden.
Let op! De verwerkingsperiode bij loonperiode 53, dient op 52 te staan, bij loonperiode 14 is de verwerkingsperiode 13.
Berekening
Voor de 53e week gelden nogal wat afwijkingen omdat de meeste loonafspraken worden gemaakt o.b.v. het reguliere aantal loonperioden in een jaar.
Salaris
In geval van weekverloning wordt er net als de eerste 52 weken, normaal een weeksalaris berekend.
Bij 4-wekenverloning wordt het 4-wekensalaris herleid naar een weeksalaris volgens de berekening ¼ x basissalaris. Bij beide opties geldt dat de normale pro-rataberekening wordt toegepast zoals je dat bent gewend. In het geval van uurloners boek je de variabele uren en dagen in.
CAO premies
Deze worden alleen berekend indien de premies afhankelijk zijn van het SV-loon of als de premies cumulatief worden berekend a.d.h.v. dag- of uurfranchises en maxima. Voor het tijdspaarfonds geldt dat het dagengedeelte niet wordt berekend, het vakantiegeld wel.
Loonheffingen
De loonheffing wordt berekend volgens de regels zoals de belastingdienst die voorschrijft voor de 53e week. D.w.z. alleen indien er nog een inhaaleffect is op de voorgaande periode, worden er premies ZVW en premies werknemersverzekeringen berekend. Voor de loonheffing geldt dat er eenmaal de weektabel wordt toegepast.
Let op! Je berekent op deze manier misschien meer loonheffingskorting en arbeidskorting dan waar de werknemer recht op heeft. Het voordeel van deze extra kortingen wordt verrekend via de aanslag inkomstenbelasting van uw werknemer. Uw werknemer is dit voordeel dan weer kwijt. U heeft altijd de mogelijkheid om extra loonheffing in te houden bij de werknemer om te voorkomen dat de werknemer een naheffingsaanslag ontvangt via de Inkomstenbelasting voor de eventueel te veel genoten loonheffingskorting en arbeidskorting. U mag dit alleen doen met toestemming van uw werknemer.
Reserveringen
Reserveringen o.b.v. salaris zoals vakantiegeld worden wel berekend. Uren- of dagenreserveringen worden niet berekend.
Bijtelling auto
De fiscale bijtelling wordt niet berekend over de 53e week. De bijtelling van de auto wordt al berekend door een deling van het jaarbedrag door het regulier aantal tijdvakken.
Vaste looncomponenten
Alleen componenten die rechtsreeks voortvloeien uit het betaalde loon, zoals uur- of dagvergoedingen, worden berekend. Vaste periodieke bedragen worden niet berekend. Mocht u bepaalde componenten toch willen verlonen dan dient u deze variabel op te geven. Dit geldt ook in geval u nog premiekorting of afdrachtvermindering kunt verrekenen.
Let op: Inhoudingen als huur, personeelsvereniging, loonbeslag e.d. zijn meestal vaste periodieke bedragen en zullen waarschijnlijk niet over de 53e week hoeven te worden ingehouden.
Aangiften
Voor de digitale loonaangifte en eventueel de aangifte pensioen kunt u de extra verloonde periode mee verwerken met de laatste aangifte van het jaar. Deze wordt dan met het laatste loontijdvak meegeleverd.
Pensioen
Voor de pensioenaanlevering heeft de 53e week geen effect op BTER grondslagen en op de aan te leveren premies.
De meeste pensioenfondsen willen de digitale aanlevering per 5 weken ontvangen. Een enkel pensioenfonds laat je vrij in de keuze van aanlevering 4 weken + 1 week of 5 weken. Daarom adviseren wij om de aangifte pensioen van periode 13 en 14 of in geval van weekbetaling periode 52 en 53, samen aan te leveren in een aangifte.
WKR
Het verlonen van de 53e week of 14e periode zorgt ook voor extra heffingsloon. Dus ook extra vrije ruimte. Houd hier rekening mee bij de toetsing. Deze periode wordt op het overzicht meegenomen in periode 13.