Per 1 januari 2020 is het verplicht om bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst waarvan de inkomstenverhouding eindigt, de Reden einde arbeidsovereenkomst op te geven. Het zijn door de Belastingdienst vastgelegde codes die meegestuurd worden in de aangifte loonheffing.
De code geeft inzicht in de reden van beëindiging van de arbeidsovereenkomst en zijn onder meer nodig zodat UWV op een juiste wijze het recht op uitkering van de werknemersverzekeringen kan vaststellen. De verplichting geldt voor de Aard arbeidsverhouding 1, 10, 11, 82 of 83 in combinatie met de code Soort inkomstenverhouding 11, 13 en 15.
De volgende codes zijn door de Belastingdienst opgesteld:
- 01 Opzegging door de werkgever binnen de proeftijd
- 02 opzegging door de werkgever met toestemming van UWV
- 03 Ontbinding door rechter op verzoek van de werkgever
- 04 Beëindiging arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever
- 20 Einde arbeidsovereenkomst door opzegging werknemer, door toedoen werknemer of op initiatief van de werknemer
- 21 opzegging door werkgever om dringende reden (ontslag op staande voet)
- 30 Einde van rechtswege vanwege verstrijken duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
- 31 Einde van rechtswege, om een andere reden (intreden ontbindende voorwaarde, pensionering, overlijden, e.d.)
- 40 Einde uitzendovereenkomst, inroepen uitzendbeding door inlener vanwege ziekte uitzendkracht
- 41 Einde uitzendovereenkomst, inroepen uitzendbeding door inlener om een andere reden
- 90 De arbeidsovereenkomst loopt door, maar de inkomstenverhouding is administratief beëindigd
- 99 Een andere, hiervoor niet genoemde reden
Omdat je in veel verschillende velden een reden moet vullen, gebruiken we het veld ook voor de pensioenaangifte voor de pensioenfondsen die zijn aangesloten op de uniforme pensioenaangifte (UPA) en op APG. Zo hoef je maar op één plek een reden voor het beëindigen te vullen.
De codes voor de pensioenaangifte (UPA) en APG zijn
- 80 'Arbeidsongeschiktheid met toestemming van UWV'
- 81 'Bedrijfseconomische reden met toestemming van UWV'
Het verschil tussen waarde 80 en 81 wordt gemaakt omdat een deelnemer van een pensioenfonds vaak recht heeft op extra uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Als je kiest voor waarde 80 of 81, dan weet het pensioenfonds om welke situatie het gaat. In de loonaangifte worden deze codes automatisch omgezet naar waarde 02, conform de tabel van de Belastingdienst.
Toelichting op de codes.
Code 01 tot en met 04
Deze codes hebben betrekking op situaties waarin de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever is ontbonden of de overeenkomst met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever is beëindigd. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden zal er in het algemeen een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst worden afgesloten.
Code 02
Dit betreft situaties waarin de arbeidsovereenkomst na toestemming van UWV wordt opgezegd om bedrijfseconomische reden of bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Code 20 en 21
Dit zijn codes die betrekking hebben op situaties waarbij de arbeidsovereenkomst eindigt als gevolg van een handeling of gedraging van de werknemer.
Code 20 ziet op overige situaties. Hieronder valt de situatie waarin de werknemer zelf ontslag heeft genomen of hij het initiatief tot ontslag heeft genomen. Dit kan bijvoorbeeld een beëindiging met wederzijds goedvinden op initiatief van de werknemer zijn of een ontbindingsverzoek van de werknemer bij de rechter. Ook vallen hier andere gedragingen en nalaten van de werknemer onder die hebben geleid tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, niet zijnde ontslag op staande voet.
Code 21 ziet specifiek op ontslag op staande voet.
Code 30 en 31
Dit zijn codes die zien op situaties waarbij de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt.
Code 30 ziet op de situatie waarin een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt door het verstrijken van de duur waarvoor deze overeenkomst is aangegaan.
Code 31 ziet op de overige situaties waarin de arbeidsovereenkomst zonder opzegging eindigt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij het intreden van een ontbindende voorwaarde, als in de cao is geregeld dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde of andere pensioengerechtigde leeftijd of bij overlijden van de werknemer.
Code 40 en 41
Deze codes zijn specifiek voor uitzendovereenkomsten. Bij uitzendovereenkomsten met een uitzendbeding geldt als bijzonderheid dat de overeenkomst kan eindigen op verzoek van de inlener door het inroepen van het uitzendbeding. Voor het overige zijn op uitzendovereenkomsten dezelfde beëindigingsgronden van toepassing, die ook voor andere arbeidsovereenkomsten gelden.
Code 90
Deze code ziet op situaties waarin de arbeidsovereenkomst doorloopt, maar de 'Datum einde inkomstenverhouding' om administratieve redenen moet worden gevuld met een einddatum. Bijvoorbeeld is dit het geval als de verzekeringsplicht van de werknemer wijzigt of als de werknemer overgaat naar een andere ADMINISTRATIEVE EENHEID binnen dezelfde INHOUDINGSPLICHTIGE, waardoor er automatisch sprake is van een nieuwe inkomstenverhouding.
Code 99
Deze code mag alleen worden gebruikt voor situaties waarin geen van de andere codes van toepassing zijn.
Let op!
Als meer dan één code gelijktijdig van toepassing is, dan vult u de code in die het meest aansluit bij de reden waarom de arbeidsovereenkomst is geëindigd.
Polaris
In Polaris vult u de code Reden einde arbeidsovereenkomst in bij Personeel – Dienstverband – Dienstverband.