Met ingang van 1 januari 2022 dienen we een aantal looncomponenten aan te merken als arbeidsvoorwaardenbedrag.
Wat is een arbeidsvoorwaardenbedrag
De term ‘arbeidsvoorwaardenbedrag’ staat voor een toegekend loonbestanddeel, op grond van de (collectieve) arbeidsovereenkomst van de werknemer, voor zover dat loonbestanddeel is uitgedrukt in geld. Dit looncomponent komt op enig moment in het jaar tot uitkering als belast loon.
Denk hierbij aan:
- Eindejaarsuitkering of een 13e/14e maand.
- Individueel keuzebudget wat wordt uitbetaald op enig moment
Het looncomponent dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- is niet afhankelijk van bedrijfsresultaten;
- is niet afhankelijk van kwalitatieve of kwantitatieve prestaties van de werknemer;
- bedraagt een vast bedrag of een bepaald percentage van het loon;
- is bij (collectieve) arbeidsovereenkomst schriftelijk overeengekomen;
- wordt ten minste 1x per jaar uitbetaald;
- wordt naar evenredigheid betaald als de dienstbetrekking maar een gedeelte van het jaar geduurd heeft en er gedurende die periode wel periodieke opbouw (reservering) plaatsvindt.
Het gaat dus niet om:
- Recht op toekomstige verlofuren
- Scholingsuren
- Bonus bedrijfsresultaatafhankelijk
- Vakantietoeslag (wordt al meegenomen door UWV)
- Onregelmatigheidstoeslag
- Overwerkvergoeding
- Ontslaguitkering of schadeloosstelling of een andere bijzondere beloning;
Waarom dienen we dit aan te passen?
Voor de berekening van uitkeringen gaat het UWV uit van het dagloon. Omdat in de huidige situatie sommige bedragen niet worden meegenomen in de administratie van het UWV kan het UWV geen rekening houden met een regelmatige opbouw. Hierdoor kan voor de referteperiode inzake de dagloonvaststelling een vertekend beeld ontstaan doordat onregelmatig opgenomen en/of opgebouwde bedragen in of net buiten de referteperiode kunnen vallen. Hierdoor kan het dagloon te hoog of te laag worden vastgesteld.
Vanaf 2022 geld voor de vaststelling van het dagloon dat het UWV het loon voor de werknemers verzekeringen (loon SV) in de periode die voorafgaat aan de werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid (de referteperiode) met het bedrag aan ‘Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag’ en vermindert UWV het loon met het bedrag aan ‘Opname arbeidsvoorwaardenbedrag’.
Op deze manier worden de uitkeringen zuiverder. Bij de looncomponenten die aan deze voorwaarden voldoen moet het veld Code Loonaangifte gevuld worden met 3 Opname Arbeidsvoorwaardenbedrag. Ga naar Systeem/ Salaris/ Component/ Werking.