Per 1 januari 2025 maakt pensioenfonds Metaal & Techniek gebruik van de Uniforme Pensioenaangifte (hierna: UPA). Het afgelopen half jaar hebben we hiervoor samen met de pensioenuitvoerder de nodige testen uitgevoerd.
In de UPA-aanlevering verwacht PMT de gegevens voor de volgende regelingen:
- Basis pensioenregeling
- Excedent pensioenregeling met daarbij de variant LAAG of HOOG (vrijwillig)
- ANW-regeling met de varianten Basis, Plus of Extra (vrijwillige deelname per medewerker
Basis pensioenregeling
Voor de pensioenregeling moet onderscheid gemaakt worden tussen vaste krachten en oproepkrachten. Bij de vaste krachten moet namelijk gerekend worden met genormeerde dagen, terwijl bij oproepkrachten uitgegaan wordt van een berekend PT%. We horen dan ook graag of er oproepkrachten indienst zijn.
Daarnaast dient bij oproepkrachten het vinkje “Alleen verwerken met variabelen” uit te staan, anders wordt de pensioengrondslag (ook wel regelingenloon) niet meegenomen in de pensioenaanlevering. Dit betekent echter ook dat er een nul strook ontstaat voor een periode zonder variabelen.
Let op! Wanneer een oproepkracht uit dienst gaat en de uren normaliter pas een periode later worden uitbetaald, dient dit middels een TWK verwerkt te worden. In de periode na uitdiensttreding berekend Polaris namelijk geen pensioenpremie meer.
Excedent pensioenregeling
De werkgever kan een excedentregeling aanbieden aan werknemers met een salaris boven het maximum van de basisregeling. Er kan daarbij gekozen worden uit twee opbouwpercentages laag en hoog (regelingenvarianten: laag en hoog). Voor de premie wordt gekeken naar de leeftijd van de werknemer aan het einde van het kalenderjaar.
Ondanks dat we uit de aanwezige regelingen en de eerder gebruikte premiepercentages zouden kunnen afleiden of er sprake is van een excedentregeling en welke variant van toepassing is, zouden we dit graag bevestigd willen krijgen.
ANW-regeling
Deze vrijwillige individuele verzekering kent drie dekkingsvarianten waarbij het premiebedrag afhankelijk is van de leeftijd. In het UPA-bericht moet aangegeven worden of een medewerker deelneemt en zo ja met welke variant.
Op dit moment wordt het bedrag handmatig ingegeven als vast component. Voor deze varianten zijn een drietal regelingen toegevoegd. De bedragen uit de staffel zijn daarbij al geprogrammeerd, zodat de bedragen in periode 1 automatisch worden aangepast naar de volgende leeftijdsstaffel. Bij de medewerkers die deelnemen dient per 1 januari 2025 de juiste regeling toegevoegd te gaan worden onder Dienstverband|Regelingen.
Aandachtspunten
Aansluitnummer
Het 'Aansluitnummer' is het werkgeversnummer waaronder de werkgever bekend is bij PMT. Het werkgeversnummer bestaat uit maximaal 6 cijfers en vind je op PMT Online bij Bedrijfsgegevens. Deze dient per administratie te worden gevuld.
Let op: is het werkgeversnummer korter dan 6 cijfers, bijvoorbeeld 1234 of 12345? Neem dan voorloopnullen mee: 001234 of 012345.
In Polaris vind je het veld om het aansluitnummer in te vullen onder Organisatie | Administratie | Loonheffing/SV. Controleer of het veld gevuld is met het correcte aansluitnummer.
Ontbrekende BSN-nummers
Medewerkers waarvan het BSN-nummer nog niet bekend is, kunnen niet aangeleverd worden. Deze medewerkers komen niet door de xsd-validatie in Polaris. Bij deze medewerkers dient bij Stamgegevens|Instantie “Uitsluiten van pensioenfonds” in de desbetreffende periode aangezet te worden. Na het indienen van de pensioenaangifte dient dit vinkje verwijderd te worden. Zodra het BSN-nummer bekend is, zal over de genoemde periode een TWK gedraaid moeten worden.
Let op! Elke medewerker dient een instantie record te hebben.
Ouderschapsverlof en onbetaald verlof
De pensioenopbouw kan bij ouderschapsverlof en onbetaald verlof doorlopen.
Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
- Bij ouderschapsverlof wordt de pensioenopbouw wel voortgezet
- Bij onbetaald verlof wordt de pensioenopbouw niet voortgezet
Indien de pensioenopbouw wel wordt voortgezet dan moeten deze uren meetellen in de uren verlof en de pensioenuren. Mocht er van bovenstaande uitgangspunten afgeweken worden, dan horen we het graag.
Generatiepact
Bij medewerkers die gebruik maken van het generatiepact moet dit in de pensioenaangifte worden weergegeven. Hiervoor dient bij Dienstverband|Contract het vinkje Generatiepact op Ja te staan.
Stagiaires
Stagiaires vallen niet onder de pensioenregeling. Ze worden echter wel meegestuurd in de pensioenaangifte. Zij worden op basis van de aard arbeidsverhouding “7 – Stagiair” die onder Dienstverband|Contract staat ingegeven door het pensioenfonds uitgesloten.
Ziekte
Bij ziekte blijft het pensioengevend jaarsalaris tijdens ziekte gebaseerd op 100% van het pensioengevend jaarsalaris. Wel dient bij langdurige ziekte (en een verlaging van het salaris) de indicatie Ziekte meegegeven te worden in de pensioenaangifte. Dit gebeurt op basis van de incidentele inkomstenvermindering die bij de looncomponent(en) is vastgelegd. Deze wordt namelijk al richting de belastingdienst aangeleverd.
Provisie
Voor de berekening van het pensioengevend jaarsalaris dient – indien van toepassing - ook een bedrag aan provisie te worden meegenomen. Dit bedrag dient in een tweede grondslag te worden meegenomen en als zodanig te worden gekenmerkt. We horen dan ook graag of er medewerkers in dienst zijn waar een bedrag aan provisie van toepassing is.
30% regeling
Wanneer er sprake is van de 30% regeling kunnen er twee scenario’s van toepassing zijn:
- De medewerker neemt volledig deel aan de regeling.
- De medewerker neemt deel met inachtneming van de 30% regeling.
In dit laatste geval dient bij Dienstverband|Salaris 70% van het salaris te worden ingegeven.
Aanlevering
De aangifte kan - indien gewenst - automatisch worden aangemaakt zodra de loonverwerking definitief gemaakt wordt. De aangifte wordt op dat moment - net zoals de loonaangifte - zichtbaar onder Verwerken|Aangifte.
Checklist
Om ervoor te zorgen dat de pensioenaangifte op de juiste wijze ingediend gaan worden, ontvangen we graag een antwoord op onderstaande vragen:
- Zijn er binnen de administratie oproepkrachten werkzaam?
- Is er een Excedent-regeling van toepassing? Zo ja, welke variant? Laag of Hoog?
- Wordt er afgeweken van de uitgangspunten rondom ouderschapsverlof (wel pensioenopbouw) en onbetaald verlof (geen pensioenopbouw)?
- Zijn er medewerkers die gebruik maken van het generatiepact? Zo ja, wie?
- Zijn er medewerkers in dienst waarbij de provisie mee moet lopen in de pensioenberekening?
- Zijn er medewerkers in dienst waarbij de 30% regeling van toepassing is, waarbij niet het volledige salaris pensioengevend is?