Contract WAB
Dit document heeft betrekking op de toevoeging van een nieuw “Contract WAB” rapport. Op basis van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) dient een werkgever een oproepkracht na een dienstverband van 12 maanden een contract met urengarantie aan te bieden. Het nieuwe rapport ondersteunt dit proces door de verloonde uren van de afgelopen 12 verwerkte maanden weer te geven, met daarnaast het aantal weken dat een oproepkracht het afgelopen jaar in dienst is geweest. Samen met het berekende aanbiedingsmoment levert het rapport een complete basis om oproepkrachten op het juiste moment een correct urenaanbod te kunnen doen. Omdat het hier om een nieuw rapport gaat, moet deze eerst geautoriseerd worden onder Beheer -> Rol -> Rapporten.
Systematiek
Sinds 1 januari 2020 is de WAB ingegaan, waarin onder andere is geregeld dat oproepkrachten meer zekerheid op werk en inkomen krijgen. Alle oproepkrachten die vanaf dat moment een jaar of langer in dienst zijn, op basis van de in Polaris geregistreerde jubileumdatum, dienen een contract met urengarantie aangeboden te krijgen met daarin het aantal uren dat zij dat afgelopen jaar gemiddeld uitbetaald hebben gekregen. Om dit aantal uur over de afgelopen 12 verwerkte maanden te bepalen maken we voor het rapport binnen Polaris gebruik van de grondslag met gekoppelde systeemgrondslag “Verloonde uren”. Doorgaans zal dit de grondslag “Verloonde uren” met code “VERL-U” of “VERL_U” zijn. Aan deze grondslag zijn alle looncomponenten gekoppeld die betrekking hebben op betaalde uren. Indien naar aanleiding van de WAB aan alle oproepkrachten die op een bepaald moment 12 maanden of langer in dienst waren (collectief) een urenaanbod is gedaan, is het wenselijk om hun jubileumdatum te verschuiven naar exact een jaar voor dat aanbiedingsmoment. Zij hebben immers op dat moment een urenaanbod gekregen en wanneer daar door de oproepkracht niet op is ingegaan moet vanaf dat moment een jaar later wederom een aanbod gedaan worden. Het “Contract WAB” rapport biedt hiervoor ondersteuning door middel van een optioneel op te geven geforceerd jaar en geforceerde maand. Bij oproepkrachten die na die geforceerde jubileumdatum in dienst zijn gekomen wordt wel met hun daadwerkelijke jubileumdatum gerekend, zodat het aanbiedingsmoment in de pas loopt met hun indiensttreding.
Voorbeeld: een oproepkracht is op 15 augustus 2018 in dienst gekomen. Op 1 januari 2020 ging de WAB in en dus is in die maand aan alle oproepkrachten die langer dan een jaar in dienst zijn een urenaanbod gedaan met het gemiddeld aantal uren dat zij in de periode van 1 januari 2019 t/m 31 december 2019 per week hebben gewerkt. Deze oproepkracht was al voor 1 januari 2019 in dienst, dus op 1 januari 2020 dus langer dan een jaar in dienst, en komt uit op een berekend gemiddelde van 20 uur per week. Met het aanbieden van dit contract in januari 2020 is de jubileumdatum van deze oproepkracht ten aanzien van de WAB verschoven van 15 augustus 2018 naar 1 januari 2019. De oproepkracht slaat het aanbod af en dus zal er in januari 2021 opnieuw een urenaanbod voor deze oproepkracht plaats moeten vinden. Door het rapport aan te vragen met geforceerd jaar 2019 en geforceerde maand januari wordt hiermee bij het uitvoeren van het Contract WAB rapport rekening gehouden.
Let op! Binnen Polaris hebben we ook het WAB signaal, dat leidend kan zijn voor het opvragen van dit rapport. Het WAB signaal gaat echter af op basis van de datum in dienst in plaats van de jubileumdatum.
Inrichting WAB in Polaris
De ingebruikname van dit nieuwe rapport is in principe plug & play. Alleen de inrichting van de grondslag met gekoppelde systeemgrondslag “Verloonde uren” onder Systeem | Salaris | Grondslag is van belang en klant specifiek. De overige benodigde gegevens kunnen als parameters opgegeven worden in het voorloopscherm van het rapport.
Rapport Contract WAB
Wanneer de benodigde grondslag correct is ingericht kan het rapport “Contract WAB” inzicht bieden in wanneer een oproepkracht een urenaanbod moet worden gedaan.
In het voorloopscherm van het rapport wordt gevraagd om de verplichte parameters “Peildatum”, “Groepering”, “Sortering”, “Alleen oproepkrachten?” en “Alleen actieve dienstverband(en)?”. De overige parameters “Organisatie”, “Administratie”, “Persoonsnummer van”, “Persoonsnummer t/m”, “Geforceerd jaar” en “Geforceerde maand” zijn optioneel en mogen dus eventueel leeggelaten of door middel van het kruisje rechts in de drop-down leeggemaakt worden.
Door middel van de peildatum wordt per opgevraagde administratie de laatst verwerkte periode bepaald en worden ook automatisch de verwerkte periodes tot en met een jaar geleden geselecteerd. Deze periodeselectie kan potentieel per administratie afwijken, bijvoorbeeld wanneer de ene administratie de huidige periode al wel heeft verwerkt en een andere nog niet. Het rapport pakt dus altijd 12 maanden ten opzichte van de laatst verwerkte periode. Daarnaast worden de actuele dienstverbandgegevens opgepakt zoals zij geldig zijn/waren op de opgegeven peildatum.
Indien naar aanleiding van de WAB aan alle oproepkrachten die op een bepaald moment 12 maanden of langer (collectief) een urenaanbod is gedaan dienen de parameters “Geforceerd jaar” en “Geforceerde maand” gevuld te worden met de periode precies een jaar voorafgaand aan het aanbiedingsmoment.
De parameters “Groepering” en “Sortering” kunnen gebruikt worden om de uitvoer in PDF op de gewenste manier te groeperen en sorteren. Deze parameters hebben verder geen invloed op het aantal medewerkers dat geretourneerd wordt. Voor de sorteringsoptie “Uren per week” geldt dat er aflopend wordt gesorteerd op het berekende aantal aan te bieden contracturen. Alle andere sorteringsopties werken oplopend. Voor de sorteringsoptie “Aanbieding” betekent dat dat er oplopend gesorteerd wordt op chronologische volgorde en dus niet alfabetisch.
De knoppen “Alleen oproepkrachten?” en “Alleen actieve dienstverband(en)?” staan standaard op “Ja”. Hiermee wordt de gebruiker de mogelijkheid geboden om ook de berekende gegevens van, voor de WAB, niet direct relevante medewerkers op te vragen, maar wiens gegevens wel van meerwaarde kunnen zijn ten behoeve van managementsturingsinformatie op het gebied van bijvoorbeeld parttime-fulltime verhoudingen en het besluiten ten aanzien van het al dan niet verlengen van een arbeidsovereenkomst naar onbepaalde tijd. Met name in combinatie met de exportmogelijkheid naar “Excel zonder opmaak” stelt dit de gebruiker in staat zelf aanvullende analyses uit te voeren op het gehele medewerkersbestand.
In de PDF variant van het rapport staat in de header een overzicht van de ingegeven parameters. Het rapport levert per medewerker van links naar rechts een overzicht van persoonsnummer, persoonsnaam, (daadwerkelijke) jubileumdatum, startdatum contract, contracturen, verloonde uren per maand, het totaal aantal verloonde uren, het aantal weken in dienst met een max van het aantal verwerkte periodes en de middelde verloonde uren per week. Helemaal rechts staat het moment waarop de volgende aanbieding moet worden gedaan. Een medewerker met aanbod blijft altijd tot en met het eind van het aanbiedingsmoment in beeld. Ligt de peildatum in de maand daarna, dan verspringt het aanbiedingsmoment vanzelf naar volgend jaar. Tot slot groepeert het rapport zichzelf altijd automatisch per administratie, omdat dat leidend is voor de bepaling van de verwerkte periodes. De tijdsspanne waarover de gegevens berekend worden is zichtbaar in die groeperingsbalk.