1. De regeling
Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020: 5 weken
Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen. Het verlof mag gespreid worden opgenomen.
Opbouw vakantiedagen en pensioen
Het aanvullend verlof heeft geen invloed op de opbouw van (wettelijk minimum) vakantiedagen. Het kan zijn dat het aanvullend verlof wel invloed heeft op de bovenwettelijke opbouw. Hierover staan vaak afspraken in de cao en de arbeidsovereenkomst.
Pensioenafspraken zijn niet in de wet opgenomen. Werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder maken samen afspraken over de opbouw van het pensioen tijdens het verlof.
UWV-uitkering tijdens aanvullend geboorteverlof
Tijdens het verlof krijgen werknemers een uitkering van het UWV. Deze uitkering is maximaal 70% van hun dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon).
(bron: www.rijksoverheid.nl)
2. Verwerking op de salarisstrook
Onbetaald verlof
Aanvullend geboorteverlof is in de relatie werkgever-werknemer een vorm van onbetaald verlof. Voor de uren of dagen dat de werknemer het aanvullend geboorteverlof opneemt, boek je dit op de salarisstrook als onbetaald verlof. In de loonaangifte moet op dat moment de code K worden meegegeven. Laat hiervoor een aparte looncomponent aanmaken met de omschrijving ‘Aanvullend geboorteverlof’ in de eenheid uren.
Uitkering UWV
Voor de uitkering van het UWV heb je de keuze deze rechtstreeks door het UWV aan de werknemer te laten overmaken of deze zelf aan de werknemer door te betalen. Administratief gezien is het meest eenvoudig om de uitkering door het UWV rechtstreeks aan de werknemer te laten overmaken. Afhankelijk van de pensioenafspraken en manier van aanleveren van de pensioenen moet je er als werkgever in een enkel geval voor kiezen de uitkering zelf aan de werknemer door te betalen. De verschillende pensioenvarianten in combinatie met de keuze voor de uitbetaling van de uitkering worden hierna beschreven.
3. Pensioen
3.1 Pensioenaanspraken
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn pensioenafspraken in combinatie met aanvullend geboorteverlof niet in de wet opgenomen. Er bestaan 4 mogelijke varianten. Welke bij jou regeling van toepassing is, kun je het beste bij je pensioenfonds of verzekeraar navragen. Of je maakt hierover zelf afspraken in de arbeidsovereenkomst.
1. Het aanvullend geboorteverlof heeft GEEN invloed op de pensioenopbouw.
In deze variant loopt de pensioenopbouw door zoals vóór het aanvullend geboorteverlof.
Pensioengrondslag
Het aanvullend geboorteverlof moet worden uitgesloten van de pensioengrondslag. Met andere woorden: het onbetaald verlof mag de pensioengrondslag niet verlagen. De pensioenpremie die op de salarisstrook wordt ingehouden is ongewijzigd ten opzichte van vóór het aanvullend geboorteverlof.
Uitkering UWV
In deze variant is het raadzaam de uitkering door het UWV rechtstreeks aan de werknemer te laten uitbetalen. Je boekt op de salarisstrook alleen het (onbetaald) aanvullend geboorteverlof.
2. Het aanvullend geboorteverlof VERLAAGT de pensioenopbouw en de uitkering van het
UWV is NIET pensioengevend.
Pensioengrondslag
Het aanvullend geboorteverlof moet de pensioengrondslag verlagen. De pensioenpremie die op de salarisstrook wordt ingehouden is lager dan normaal.
Uitkering UWV
In deze variant is het raadzaam de uitkering door het UWV rechtstreeks aan de werknemer te laten uitbetalen. Je boekt op de salarisstrook alleen het (onbetaald) aanvullend geboorteverlof.
3. Het aanvullend geboorteverlof VERLAAGT de pensioenopbouw en de uitkering van het
UWV is WEL pensioengevend.
Pensioengrondslag
Het aanvullend geboorteverlof moet de pensioengrondslag verlagen.
Uitkering UWV
In deze variant is het raadzaam dat je als werkgever de uitkering van het UWV ontvangt en deze doorbetaalt aan de werknemer.(1)
De looncomponent die je gebruikt om de uitkering uit te betalen, moet de pensioengrondslag weer verhogen. Per saldo is de pensioengrondslag dus iets lager dan vóór het geboorteverlof, maar hoger dan in variant 2.
(1) Voor 2020 en 2021 wordt het gedoogd om het onbetaald geboorteverlof en de uitkering op één inkomstenverhouding (dus één salarisstrook) te verwerken. Vanaf 2022 moet dit worden uitgesplitst op twee inkomstenverhoudingen.
4. Je vult het aanvullend geboorteverlof aan tot 100%
In het salarissysteem hoef je niets te boeken voor het aanvullend geboorteverlof. Je betaalt de werknemer zijn normale salaris door.
Uitkering UWV
Je laat de uitkering door het UWV aan het bedrijf overmaken. Je hoeft deze niet aan de werknemer door te betalen.
3.2 Pensioenaanlevering
Zorg dat de gekozen pensioenvariant goed wordt verwerkt in de pensioenaanlevering. Geef je de lonen handmatig door bij je pensioenfonds of verzekeraar en is variant 2 of 3 van toepassing? Neem dit dan mee in uw opgave. Worden je pensioengegevens digitaal aangeleverd, bijvoorbeeld via een UPA aanlevering? Zorg dan dat de gekozen variant op de juiste wijze wordt ingeregeld in de UPA.
3.3. Meest voorkomende varianten
In de praktijk blijken variant 1 en 2 op dit moment het vaakst voor te komen. Bij sommige pensioenfondsen is een standpunt ingenomen met betrekking tot het effect van het aanvullend geboorteverlof op de pensioenopbouw. Andere fondsen zweven hierin nog of laten de keuze aan de werkgever. Van de volgende fondsen hebben we informatie ontvangen over welke variant van toepassing is.
PMT en PME: Variant 1
ABP: Variant 1
AVH: Variant 1
Schilders: Hier heb je zelf de keuze;
Variant 2: Als je de
Variant 3: Als je de uitkering van het UWV doorbetaalt aan de werknemer
Horeca en Catering: Variant 2
NB: PF Horeca en Catering gebruikt de loonaangifte voor de pensioengegevens.
Als je ervoor kiest de uitkering van het UWV zelf te ontvangen en door te betalen aan de werkgever, dan kan er in de loonaangifte geen onderscheid worden gemaakt tussen het loon en de uitkering. Dan vindt over beiden pensioenopbouw plaats. Als je het loon en de uitkering op een aparte inkomstenverhouding uitbetaalt, kan dat onderscheid wel worden gemaakt. Er vindt dan alleen opbouw plaats over het loon.
PFZW: Vrije keuze voor alle varianten
PGB: Variant 2
Neem bij twijfel, of als je wellicht wilt afwijken van bovenstaande, contact op met je pensioenfonds.
4. Overige aandachtspunten
Vakantiegeld
Het aanvullend geboorteverlof verlaagt het vakantiegeld. De uitkering van het UWV is inclusief vakantiegeld.
Verloonde uren
Het aanvullend geboorteverlof verlaagt de verloonde uren.
Minimum loon
Er is geen sprake van aanvulling tot minimumloon. Stel iemand heeft een gemiddeld dagloon op minimumloon niveau, dan zal de uitkering door het UWV 70% van dat minimum zijn. Dat wordt niet aangevuld.
Uitbetaling door het UW
Het aanvullend geboorteverlof kan maar 1 keer worden aangevraagd bij het UWV. Ook als de werknemer het verlof gespreid wil opnemen. UWV betaalt de uitkering 1 keer in de 4 weken achteraf (naar werkgever of werknemer, afhankelijk van keuze). Als het verlof achteraf wordt aangevraagd, wordt het hele bedrag in 1 keer betaald.