Sommige arbeidsvoorwaarden worden uitbetaald middels een looncomponent. Dit kunnen vaste componenten zijn of componenten met een variabel karakter.
De vaste componenten worden vastgelegd bij Personeel | Dienstverband | Componenten met een start– en einddatum. Variabele componenten kunnen bij een openstaande loonverwerking worden toegevoegd bij Personeel | Variabelen. Meer hierover lees je hier: Variabelen
Over het algemeen geldt dat bij de invoer een inhouding als negatieve waarde wordt opgegeven en een uitbetaling als positieve waarde. Bij het aanmaken van het component wordt hier dus geen onderscheid in gemaakt.
Selectie componenten hebben altijd dezelfde waarde, (nl 1 of -1).
De aanwezige componenten staan in Polaris bij Systeem | Salaris | Component.
Wanneer het gewenste component nog niet aanwezig is, kun je een component aanmaken middels het plusteken.
Je kunt ook contact opnemen met onze supportafdeling om de gewenste componenten te laten aanmaken. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde beschrijving geeft van hoe het component berekend moet worden, inclusief specificaties zoals belast/onbelast, invoerwaarde (bedrag, uren, dagen, etc.), en of er vakantiegeld en/of pensioen over moet worden berekend. Geef daarnaast aan hoe het component zal worden gebruikt: gaat het om een periodieke of variabele vergoeding? En is het component bedoeld voor de tijdregistratie of de directe loonverwerking?
Enkele aandachtspunten bij het aanmaken van een component.
De inrichting van een component gebeurt aan de hand van een vaste structuur:
- 1000 -> Uren en dagen
- 2000 -> Bruto normaal tarief
- 3000 -> Bruto bijzonder tarief
- 4000 -> Vakantiegeld en fiscale bijtellingen
- 5000 -> Pensioen en Premies
- 6000 -> SV en LH
- 7000 -> Netto vergoedingen
- 8000 -> Netto inhoudingen
- 9000 -> Uitbetaling / Uitsplitsing van het nettoloon
Werking
- Werking: hierbij kun je een keuze maken hoe de werking moet zijn, dagen - uren - fiscale bijtelling – etc.
- Betreft het een urencomponent dan kun je bepalen of het urencomponent tegen een uurloon of een berekend uurloon afgerekend moet worden. Een berekend uurloon is een samengesteld uurloon, bijvoorbeeld salaris plus persoonlijke toeslag.
- Invoerwaarde: hier kun je een keuze maken hoe je de invoer op het component wilt doen, dagen - uren - bedrag - percentage – etc.
- Uitbetalen / inhouden?: zorgt ervoor dat de kolom zichtbaar word op de loonstrook
- Werkgeverslast: de kosten worden opgenomen op het overzicht Loonkosten
- Werkgeverslast berekening: de kosten worden meegenomen in de loonkostenberekening
- Aflagen salaris: Bij 'Ja' word de waarde van het component van het salaris afgehaald. (Let op! Dit is soms lastig te herleiden, test of de weergave naar wens is op de loonstrook)
Waarde
In dit tabblad voer je altijd de startdatum en Omschrijving van het component in. De omschrijving wordt gebruikt voor de weergave op de salarisstrook. Tevens kun je hier opgeven of het component een vaste waarde heeft of mogelijk een (afwijkend) percentage, bijvoorbeeld 70% in geval van ziekte. Wanneer je het component wilt berekenen op basis van prorata, is dat hier ook te bepalen. Zie hiervoor: Prorata-instellingen van componenten
Voorbeeld onkostenvergoeding: de waarde van de vergoeding word bij de medewerker zelf ingevoerd, dus hier hoeft alleen de startdatum en de omschrijving ingevuld te worden.
Voorbeeld Meeruren: Dit is een voorbeeld van een uren component, omdat de invoer op basis van uren is ipv bedrag dient de vermenigvuldiging bepaald te worden. De uren worden vaak vermenigvuldigd met het berekend uurloon, zoals hieronder het geval is.
Grondslag
Op dit tabblad kun je zien in welke grondslagen het component is opgenomen. De grondslagen hoef je hier niet te vullen. Wanneer het een systeemgrondslag betreft, bijvoorbeeld SV-loon, dan worden deze grondslagen automatisch toegevoegd wanneer het component is gebruikt in een loonverwerking. Dit mag ook een proforma berekening zijn.
Wanneer het component opgenomen moet worden in een grondslag die geen systeemgrondslag is, bijvoorbeeld Reservering vakantiegeld, dan moet je het component toevoegen aan de grondslag. Dit doe je via menu Systeem | Salaris | Grondslag | op tabblad Indeling door middel van het Plus-teken.
Looncomponenten wijzigen of verwijderen
Normaal gesproken kun je een looncomponent verwijderen op het eerste tabblad 'Werking' d.m.v. het kruisje. Echter is een looncomponent eenmaal gebruikt, dan kan het component niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Dit kun je zien aan een gele balk uit onderstaand screenshot:
Wil je daarna bijvoorbeeld de belastbaarheid wijzigen, dan zul je een ander component aan moeten maken, want deze opties zijn nu niet meer aanpasbaar en worden grijs weergegeven.
Enkele opties zijn wel nog te wijzigen, zoals de code of bijvoorbeeld de omschrijving van het component op tabblad 'Waarde'. Let hierbij op dat de omschrijving voor de gehele organisatie wijzigt.
Op individueel niveau kun je ook een afwijkende omschrijving van een (vast) component op geven. Deze zal dan i.p.v. de normale omschrijving op de salarisstrook getoond worden. (Deze afwijkende omschrijving verschijnt niet op algemene totaal- en controle overzichten). Hieronder een voorbeeld van deze optie in het invoer venster bij de 'vaste componenten'. Deze open je op menu Personeel | Dienstverband | Componenten via het plusje.
Bij de variabelen heb je ook een kolom 'omschrijving'. Deze vul je dus alleen in wanneer je wilt afwijken van de normale omschrijving. Menu Personeel | Variabelen | Variabelen.
Grootboekschema
Wanneer er nieuwe componenten aangemaakt zijn of wanneer deze voor het eerst worden gebruikt, dan is het raadzaam te controleren of deze in het grootboekschema zijn opgenomen. Je kunt een component toevoegen aan het grootboekschema via menu Via Systeem | Rapportage | Grootboekschema op tabblad Componenten.
Selecteer onderaan de lijst een nieuwe regel om een nieuw component te selecteren. Je kunt dan bij de kolom debet en/of credit het grootboeknummer selecteren.
Urencomponenten
Bij uren componenten is het van belang om af te vragen of deze in de grondslag verloonde uren horen. Toevoegen aan deze grondslag kan via menu Systeem | Salaris | Grondslag en zoek naar de code VERL-U
Wanneer er gebruikt word gemaakt van een urencontrole in Nova door leidinggevende, dan kan het ook van belang zijn om het component op te nemen in de componentgroep CU. Zie hiervoor Systeem | Rapportage | Componentgroep meestal heeft deze code CU en omschrijving Urencontrole
Tot slot, wanneer het een component op basis van uren betreft en je maakt gebruik van een tijdregistratiesysteem, vergeet dan niet om dit component ook toe te voegen aan het tijdregistratiesysteem.