In Polaris heb je de mogelijkheid om voor alle medewerkers tegelijk een salaris wijziging door te voeren, bijvoorbeeld ingeval van een CAO verhoging. Maak je gebruik van salaristabellen, dan zal eerst de tabel gewijzigd moeten worden en vervolgens het salaris bij de medewerkers. Maak je geen gebruik van salaristabellen, dan kun je meteen het salaris wijzigen middels de taak 'Collectieve mutaties salaris'. Het is ook mogelijk om met deze taak de salarissen individueel aan te passen.
Salaristabel verhogen
Bij de taken vind je de functie 'Salaristabel verhogen'.
In stap 1 kun je door middel van eenvoudige formules procentuele en absolute wijzigingen collectief doorvoeren en de wijze van afronding bepalen.
Voorbeeld (zie hierboven) : er is een salarisverhoging van 2%. Bij de formule geef je op ‘Waarde*1,02’. Bij testwaarde kun je controleren of de formule correct is opgegeven.
Voorbeeld 2 (zie hierboven): iedereen krijgt € 5,00 salarisverhoging. Bij de formule geef je op ‘Waarde+5’. Bij testwaarde kun je controleren of de formule correct is opgegeven.
In stap 2 kun je voordat je de wijziging doorvoert, het bedrag controleren c.q. nog aanpassen. Selecteer ‘doorvoeren’. Hierdoor selecteer je alle schalen die verandert moeten worden. Je kunt ook een schaal niet laten doorvoeren door het vinkje uit te zetten.
Tot slot voer je in stap 3 de wijziging in de tabel door. Bij de medewerker zie je nu het nieuwe salaris staan.
Mocht je nog het bedrag van de schaal aan willen passen dat kan dan onder Systeem>algemeen>schaal in de nieuwe editie.
Collectieve salariswijziging
Wil je een salarishistorie bijhouden, dan moet je de salarissen bij de medewerker collectief wijzigen zodat ook de ingangsdatum van de salariswijziging inzichtelijk is. Dit zie je terug onder personeel>dienstverbanden>salaris.
Je maakt hiervoor gebruik van de taak 'Collectieve mutaties salaris'.
In stap 1 heb je de keuze om de mutatie per administratie of per organisatie te willen uitvoeren. Bij ‘type van de mutatie’ kies je voor ‘Wijzigen salaris’.
Heb je de keuze gemaakt voor Administratie, dan moet je in stap 2 aangeven voor welke administratie je de salariswijziging wilt uitvoeren.
Heb je voor Organisatie gekozen, dan moet je de organisatie opgeven voor welke je de salariswijziging wilt uitvoeren.
In stap 3 geef je de gegevens op voor de wijziging. Hier kun je nog onderscheid maken door middel van een filter wanneer er meerdere cao’s actief zijn binnen de eerder gekozen administratie(s). Kiest je alleen voor ‘schaalbedrag’ dan moet je ook filteren op tabel.
In stap 4 kun je door middel van eenvoudige formules procentuele en absolute wijzigingen collectief doorvoeren en de wijze van afronding bepalen. Als de formule niet van toepassing is, hoeft dit niet gevuld te worden.
Voorbeeld: er is een salarisverhoging van 2%. Bij de formule geef je op ‘Waarde*1,02’. Bij testwaarde kun je controleren of de formule correct is opgegeven.
Voorbeeld 2: iedereen krijgt € 100,00 salarisverhoging. Bij de formule geef je op ‘Waarde+100’. Bij testwaarde kun je controleren of de formule correct is opgegeven.
In stap 5 geef je aan voor welke medewerkers de wijziging doorgevoerd moeten worden. Je kunt eenvoudig alle medewerkers selecteren door in het hokje achter Actief een vinkje te plaatsen. Eventuele specifieke medewerkers op wie de wijziging niet van toepassing is, kun je dan weer uitzonderen.
Let op: heb je in stap 3 de keuze ‘Alleen schaalbedrag’ gemaakt, dan zie je bij de kolom Nieuw geen bedrag staan, maar het woord ‘schaal’.
Ten slotte kies je bij stap 6 om de gegevens door te voeren. Daarna krijg je een verslag van de doorgevoerde mutatie(s).
Een collectief doorgevoerde salariswijziging verschijnt net als een individuele mutatie bij de werknemer uiteindelijk als een extra regel in zijn of haar salarishistorie.
Denk je er ook aan dat een (cao) verhoging ook toegepast moet worden bij sommige looncomponenten, bijvoorbeeld reisuren. Hier is ook een uitleg van.
Individuele salariswijzigingen
Indien de salarisverhogingen per medewerker verschillend zijn, kan je dit ook met de taak Collectieve mutaties salaris aanpassen. Voor de werkwijze zie bovenstaand stappenplan Collectieve salariswijziging met de volgende aanpassing. In stap 4 vul je in bij Formule "waarde=0" Bij stap 5 wordt bij nieuw over 0 getoond. Hier kan het bedrag handmatig worden ingevuld.