Omdat we regelmatig vragen krijgen over overwerk en vakantietoeslag, leggen wij de regelgeving hieronder in het kort uit.
Sinds 1 januari 2018 is de wet veranderd.
Tot 1 januari 2018 was in artikel 6 van de Wet minimum loon (WML) opgesomd wat niet onder het loon viel. Dat waren onder meer winstuitkeringen, bijzondere uitkeringen, onkostenvergoedingen en eindejaarsuitkeringen. Over deze loonbestanddelen hoeft dus volgens de wet geen vakantietoeslag te worden betaald. Op 1 januari 2018 is overwerk uit artikel 6 verdwenen.
Doordat overwerk onder het loonbegrip van de Wet minimum loon is komen te vallen, moet er over overwerk ook vakantietoeslag betaald worden.
Er kan alleen bij CAO worden afgeweken van de verplichting om over het loon vakantietoeslag te betalen. In de CAO zal worden aangegeven welke looncomponenten deel uitmaken van de grondslag voor de vakantietoeslag,
Let op! Er is dus alleen een mogelijkheid om bij CAO af te wijken, dus niet bij arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. Alleen als de werknemer meer verdient dan driemaal het Wettelijk minimum loon kan schriftelijk van de hoofdregel worden afgeweken.
We voeren regelmatig controles uit. Ook op de inrichting van deze looncomponenten. Toch kan het zijn dat er afwijkingen van toepassing zijn die wij niet weten omdat er bijvoorbeeld een CAO gevolgd wordt zonder verplichte aansluiting. Controleer daarom zelf ook of er wel of geen vakantietoeslag van toepassing is over overwerkuren.
Heb je nog vragen? Dien dan een ticket in via de Customer Portal. Op die manier kunnen we je zo snel mogelijk helpen. Onze salarisadministrateurs adviseren je hier graag verder over.